Anul de grație, Kim Ligget

Anul de grație ne prezintă lumea în care trăim, realitatea pe care ne-o construim zi de zi prin diferite tertipuri, idei, dorințe de posesiune, de dominare ce uneori ne scapă printre degete și ne transformă în sclavii societății, însă ne prezintă și puterea iubirii necondiționate ce dăinuie indiferent de vremuri, sub forma unui roman antic plin de magie.

Romanul ne atrage atenția asupra modului în care ne distrugem sufletul unul altuia transformându-ne în pradă și vânători…

Anul de grație, nimeni nu vorbește despre el de parcă ar fi o legendă interzisă.

Nici o femeie nu povestește cum a reușit să scape de puterile afrodisiace despre care se spune că este emisă prin piele și poate atrage orice bărbat în paturile lor și le poate înnebuni pe soțiile lor de gelozie. Dar nici despre rănile și cicatricile cu care se reîntorc.

Fetele sunt izgonite din ținutul Garner la vârsta de șaisprezece ani pentru a se purifica, pentru a se elibera de magie și a se reîntoarce pregătite pentru a se căsători cu cel care le-a ales în urma ritualului de oferirea voalului. Însă nu toate fetele au norocul de a fi alese așa cum nu toate se reîntorc în ținut după anul de grație.

Tierney James ajunsă la vârsta de șaisprezece ani vizează la o viață mai bună, la o societate în care să nu fie nevoită să-și ascundă visele, dorințele, să fie liberă să-și aleagă pașii spre viitor. Visează la prietenii sincere, fără ură și invidie.

A fost crescută până la această vârstă de tatăl ei ca pe fiul pe care și l-a dorit mereu, i-a oferit libertatea de a umbla mai murdară, de a se bucura de compania prietenului său Michael căruia îi destănuie secretele ei, o învață tainele plantelor și leacurile vindecătoare.

Până-n în ajunul Anului de grație nu i-a fost teamă nici măcar de visele pe care le avea în fiecare noapte, dar care erau considerate de ținut ca a fi parte din magia fetelor. Magie care este pedepsită cu spânzurătoare dacă vreuna din fete se întoarce în ținut nepurificată. Însă acum teama o cuprinde cu repeziciune.

Se plimbă prin ținut având legată de cosiță o panglică roșie pentru a fi observată de bărbații din ținut ca mai apoi unul din ei să o revendice de la tatăl său. Ea nu-și dorește să se mărite, nu-și dorește să fie sclava soțului, să nu facă nimic altceva decât să nască fii. Vrea libertatea de a lucra pământul, de a se bucura de muncă și de a-și construi un viitor așa cum dorește.

În ziua în care fetele sunt izgonite din ținut, se face marea adunare pentru ca cele revendicate să-și primească voalul. Tierney era ferm convinsă că nu va primi nici un voal pentru toată copilaăria și o parte din adolescență a avut grijă să tea departe de fete și să se facă cât mai puțin remarcată, însă

Michael pentru a o salva de la munca câmpului, dar și pentru o iubește o revendică. Fapt ce stârnește revolta lui Tierney, pentru că prietenul ei a acționat egoist și înloc să îi ofere libertatea de a-și trăi viața așa cum dorește o transformă în sclava lui.

Și deși acesta îi spune că nu vrea ca ea să se schimbe, pentru o iubește pentru ceea ce e, pentru faptul că se revoltă și nu crede în magia fetelor, căpătată la prima sângerare, aceasta nu-i înțelege alegere, dar ne având dreptul de a refuza întrucât femeile trebuie să se supună, încearcă să accepte situația.

Ajunse în pădure, în locul special amenajat pentru fetele izgonite, vor trece prin multe primejdii, se vor distruge una pe cealaltă în numele magiei, dar vor fi vânate și de braconieri care le vor jupui de vii și le vor vinde carnea pe piața neagră.

Tierney va face cunoștință cu prietenia, trădarea și invidia, dar și cu nebunia, va depăși multe primejdii de moarte, multe obstacole, va învăța să supraviețuiescă în pădure după ce va fi izgonită din grupul de fete, va lupta cu fiecare fibră pentru viața ei sau pentru o moarte demnă fără a fi jupuită de braconieri.

Dar ce va face atunci când se va îndrăgosti de unul din braconieri?

Oare magia fetelor chiar există sau e doar o închipuire pentru a putea fi controlate și supuse?

Romanul Anul de grație ne oferă o nouă perspectivă asupra relațiilor de prietenie create între fete, uneori bolnăvicioase, dar și asupra deciziilor la care sunt supuse atunci când devin femei.

Un roman de excepți care ne învață cum ia naștere ura, invidia într-o societate, dar și cum să o lăsăm deoparte.

Anul de grație, anul în care am descoperit puterea de manipulare a societății.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *