P.s. Te iubesc, Cecelia Ahern

Un roman despre iubire, despre viața de după tragedie, despre puterea de a păși pe nou drum după ce ai fost trântit de viață. Un roman ce s-a bucurat și de ecranizare, dar care a fost tradus și în 47 de limbi..

Citind romanul ”P.S. Te iubesc” mi-am petrecut câteva zile cu Holly, o tânără văduvă, a cărui soț a murit din pricina unei tumori cerebrale.

După moartea soțului Holly se închide în cochilia ei și treptat renunță să mai vadă viața ca pe un dar, nu mai vede sensul vieții fără cel pe care îl iubește chiar și dincolo de moarte.

Intră într-o rutină care nu face altceva decât să prăbușească și mai mult, nu vede rostul de a se ridica din pat, refuză să mănânce și refuză chiar și să vorbească prea mult cu familia și prietenele cele mai bune.

Toate aceste stări autodistrugătoare se petrec până în ziua în care decide să treacă pe la casa părinteasccă pentru a lua un plic ce îi era destinat, de la un anonim…

Deschizând plicul cu expediator anonim, găsește o scrisoare și zece pliculețe cu numele fiecărei luni trecută pe fiecare plic. Scrisoarea este de la soțul ei, Gerry.

Soț care a iubit-o mai presus de orice și a sprijinit-o atât de mult în tot încât îi era teamă că nu se va descurca fără prezența lui, așa că înainte de a muri decide să îi lase cele zece plicuri ca un ghid pentru a o ajuta să depășească momentele grele și să învețe să trăiască din nou și chiar să iubească.

Citind scrisoarea înțelege mai bine pentru ce sunt acele plicuri și se agață cu tărie de ele, simțindu-l pe Gerry aproape de ea, deși durerea pierderii lui e mereu acolo.

Ghidată de soțul ei prin intermediul acelor pliculețe lunare în care îi dă câte o sarcină pe care trebuie să îndeplinească , dar și de familie și cele mai bune prietene, Holly învață din nou să pățească spre viață. Deși începutul este greu și chiar dureros uneori, nu renunță, și ușor, ușor are parte de momente plăcute și de noi prieteni.

Holly este pusă în fața vieții care continuă chiar și fără cei care nu ai sunt lângă noi, și de deși de cele mai multe ori reacționează egoist și chiar cu gelozie în fața reușitelor prietenelor și chiar judecându-i pe cei din jur că nu-i înțeleg durerea așa cum vrea ea, reușește să accepte că viața e un dar de care trebuie să te bucuri și că îți poți aminti de cel iubit într-un mod plăcut și nu dureros.

Învață să accepte că fiecare om are propriul său mod de a-și trăi durerea.

Învață să nu transforme amintirile cu Gerry în amintiri dureroase ci în clipe de neprețuit și în onoarea de a fi avut norocul să-i dăruiască iubirea și puținul timp petrecut împreună.

Dar hei, pe lângă această durere, Holly a noastră are parte de foarte multe peripeții alături de cei dragi. Peripeții ce te vor face să râzi ținându-te de burtă.

Citind romanul ”P.S. Te iubesc”, am învățat să îmi accept momentele de slăbiciune, să plâng atunci simt nevoia, să greșesc, să mă iert. Dar am învățat și că uneori trebuie să îmi dau voie să fiu egoistă și să fac ceea ce îmi spune inima indiferent de consecințe.

Nu trebuie să îi judeci pe cei din jurul tău pentru că nu te înțeleg, că nu îți înțeleg durerea și dorințele inimii, gândește-te că așa cum ei nu reușesc toate astea nici tu nu reușești să îi înțelegi în întregime, de aceea prietenia este bazată pe susținere, respect și iubire.

Am învățat că orice durere te-ar măcina e bine să îți iei timpul necesar să asilimezi totul, dar după aceea să dai voie prietenilor și familiei să îți fie alături pentru că ei nu o fac din milă și nici din obligație. O fac din iubire pentru tine și din dorința de a te ajuta să depășești acele momente grele.

Citind acest roman am plâns cu lacrimi fierbinți, am râs până m-a durut burta, m-am enervat și m-am lăsat copleșită de gânduri contradictorii, până am ajuns la finalul lui. Un final cu totul și cu totul neașteptat de surprizător pentru că se desfășoară cu totul și totul diferit de ceea mi-am țesut în minte, un final ce m-a copleșit de liniște, înțelegere și de o căldură ce mi-a învăluit inima.

Un roman ce poate fi citit atunci când te simți prea încărcat sufletește și cauți o ancoră, dar și în momentele în care vrei să înveți să simți iubirea altfel.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *