Prin ochii ei, Sarah Pinborough

Mă copleșește un amestec de gânduri, emoții și întrebări, ca un cocktail molotov, cum de puține ori mi se întâmplă la finalul unei cărți.

Este a doua oară când cred că voi avea parte de un roman de dragoste cu năbădâi, de romantism mai mult sau mai puțin, de dramă și acțiune, dar ceea ce descopăr este un roman cu mult peste așteptările mele și deși întâlnesc în el subiectul meu iubit, iubirea…

Mă trezesc descoperind o altă parte a iubirii, un alt mod de a o trăi. Descopăr și alte emoții și trăiri prin care se leagă ființa și iubirea într-o singură ecuație numită, viață.

Tocmai am dat și ultima pagină a acestui roman și mă simt ca un un balon ce tocmai s-a dezumflat, după ce a fost umflat până la refuz, pentru că finalul este cu mult peste limita așteptărilor și tot ceea ce reușești să țeși în timpul lecturii este destrămat de dezvăluirile ultimului capitol.

Încă nu îmi vine să cred de întorsătura finalului, după ce am parcurs pagină cu pagină, uneori cu nerăbdare, alteori cu greutate pentru că evenimentele și întâmplările se răsturnau cu fiecare capitol și simțeam că rătăcesc într-o ceață ce devine din ce în ce mai densă.

Astăzi scriu despre ițele minții omului, despre iubirea obsesivă ce te duce până la nebunie și fapte ireal de psihotice.

”Prin ochii ei” este un roman scris cu meticulozitate, fiecare faptă și gând al personajelor sunt relatate concret și amănunțit.

M-au trecut fiori reci cu fiecare pagină cu care mă apropiam de final și descopeream trăirile și ițele încurcate ale personajelor și am ajuns în punctul în care m-am întrebat cum s-a simțit autoarea în momentul în care a scris acest roman, în momentele în care descria gândurile obsesive și bolnave ale personajelor.

Cât de mult și-a însușit faptele lor pentru a le relata într-un mod atât de real încât să fii prins în mrejele lor și să îți pui unele întrebări.

Citind, ”Prin ochii ei”, am avut oportunitatea să pătrund cât de cât în lumea obsesivo-posesivă a unor minți care se agață de oameni, de o emoție și țes pânze de păianjen în jurul lor, punând stăpânire pe ei ca un păianjen înfometat.

Mi-am amintit că sunt în lume oameni cu multe dureri acumulate, care i-au împins până într-acolo încât neagă orice fel de negativitate din jurul lor și pas cu pas se agață de gânduri ce îi fac să se simtă bine, să simtă că lumea e a lor dacă procedează într-un anumit fel, și fără să își dea seama sau să ne dăm seama, unii dintre ei ajung să devină sociopați.

Mă întreb oare dacă etichetele pe care le punem pe fruntea fiecaruia, dacă obsesia noastră pentru perfect duce treptat și nesesizabil la acest deficit sufletesc și mental?

David, Adele, Rob și Louise, patru personaje a căror vieți se vor împleti din pricina unei minți bolnave, din pricina unei sociopate.

Adele este o adolescentă tulburată de coșmaruri ce suferă în urma pierderii părinților într-un incediu izbucnit în miez de noapte, din a căror gheare doar ea este salvată de tânărul fermier dar și bărbatul pe care îl iubește, David.

După incediu are nevoie de terapie și este internată pentru o perioadă într-o clinică. Acolo îl cunoaște pe Rob, un adolescent slab, cu coșuri și aparat dentar, dar și dependent de droguri și cu un comportament puțin cam ciudat.

Se împrietenesc repede și el ajunge chiar să se îndrăgostească de ea, își povestesc unele secrete și se ajută reciproc să se vindece. Adele se simte legată de el și nu poate renunța la prietenia lui, așa că atunci când este externată îi propune să vină să stea la ea o perioadă, pentru că oricum locuiește într-o casă imensă și e moștenitoarea unei averi uriașe.

David, este fiul unui fermier ce a pierdut totul din pricina viciului nimicitor de a se îneca în băutură.

O cunoaște pe Adele de mică și în modul lui a încercat să ajute cu coșmarurile dăruindu-i o carte despre stăpânire lor. Se îndrăgostesc și nu renunță unul la celălat nici atunci când părinții ei se împotrivesc cu vehemență.

După incediul din care a salvat-o și din care s-a ales cu arsuri pe braț, el acceptă propunerea ei de a-i administra avere până se va externa, în tot acest timp se lasă convins și își începe facultatea de medicină, așa cum își dorea.

La scurt timp după externare, Rob o anunță că îi va face o vizită, deși nu crede că se va împrieteni cu David despre care credea că îi controlează viața Adelei.

Ce nu știa el, e că atunci când îl va vedea i se va schimba total punctul de vedere și va trezi în el alte gânduri…

Lousie este o mamă singură, secretară a unei clinici de psihiatrie.

Îl întâlnește pe David într-o seară, într-un bar și după câteva pahare sfârșesc prin a se săruta.

A doua zi vor afla ambii că vor lucra împreună, el fiind medicul psihiatru iar ea secretara lui.

Se ciocnește din întâmplare de Adele și la insistențele ei se vor împrieteni pas cu pas și va prinsă de dragostea pentru cei doi.

Prietenia cu Adele și aventura cu David o vor acapara și o vor acoperi de întrebări și descoperiri tot mai înnegurate.

Și de aici începe adevărata aventură.

Iubire născută în urma unei aventuri, prietenie obsesivo-controlată, piese de puzzle așezate pas cu pas, alegeri controlate de maietrul păpușar, vieți spulberate de una sau mai multe minți bolnave.

Cât de departe poți merge oare ca să ascunzi secretele unei căsnicii aparent perfecte?

David și Louise vor putea să se elibereze din pânza de păianjen în care au fost prinși?

Toate acestea, dar și multe alte întâmplări le veți descoperi citind romanul ”Prin ochii ei”.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *