Copil și bărbat, Tony Parsons

De câțiva ani buni îmi doresc să dezbrac sufletul unui bărbat ca să văd, să citesc tot ce e ascuns în el. Îmi doresc să cunosc mai bine esența ce se ascunde sub un înveliș ce se vrea a fi dur, puternic și uneori impenetrabil. Îmi doresc să țin acel suflet în palme ca să pot descoperi fiecare gând ce străbate în lung și în lat prin întreaga sa ființă, să descopăr cum trăiește emoțiile, iubirea, durerea și dorințele, cum reușește să facă față întâmplărilor din viața de zi cu zi…

Tony Parsons mi-a oferit în sfârșit șansa prin intermediul romanului Copil și bărbat, să țin în palme sufletul unui bărbat și să descopăr fiecare gând al său și modul în care și-a transformat viața atunci când totul a luat-o la vale… Mi-a oferit șansa să înțeleg mai bine modul în care un bărbat își exteriorizează emoțiile de orice natură ar fi ele, dar și intensitatea cu care le trăiește…

Harry, un tânăr de 29 de ani are tot ceea ce își poate dori un bărbat; o soție superbă, un băiețel adorabil în vârstă de patru anișori și o slujbă bine plătită ca producător.

În ajunul aniversării de treizeci de ani pierde acest TOT în urma unei fapte necugetate.

Într-o seară după o încheiere dezastruoasă a emisiunii după ce prezentatorul lovește brutal un invitat, a căruia era producător, se oferă să-și conducă colega acasă. Aceea decizie de a face un bine se dovedi a fi și cea mai greșită pentru că în mod conștient dar cu speranța că nu se va afla vreodată, rămâne peste noapte acasă la colega sa cu care va petrece o singură noapte de sex. Sex în timpul căruia și-a dat seama cât de mult greșește și cât de importantă este soția pe care o iubește ca un nebun și copilul ce îi luminează viața ca o stea călăuzitoare.

Romanul mi-a stârnit interesul încă de la prima pagină unde am găsit așternute în rânduri emoțiile bărbatului imatur în fața unei noi vieți sub chip de bebeluș, fructul unei iubiri unice. Cu cât dădeam paginile am fost tot mai prinsă în caruselul de gânduri și emoții trăite de Harry, atunci când în urma acelei fapte necugetate a pierdut totul și s-a trezit singur fără femeia iubită cu care visa să-și petreacă restul zilelor în iubire și completare reciprocă, fără job, și cu un copil de crescut.

”Uneori iubirea poate fi ștearsă cu buretele atunci când rana este prea adâncă, și să ne transforme din doi oameni ce se iubesc în doi străini politicoși”.

Harry bărbatul ce se credea a fi soțul și tatăl perfect devine dintr-o dată șomer și tată singur care trece print-o transformare totală atunci când se chinuie să învețe cum să își crească puiul, lăsându-se frământat de întrebări la care prea puțini bărbați au un răspuns.

M-a amuzat și mâhnit în egală măsură atunci când bietul de el nu reușea să îl spele pe cap pe cel mic, sau atunci când și-a dat seama că nu știe ce mănâncă copilul său, dar mai ales că nu știe să gătească. Teama și disperarea ce l-au copleșit în momentul în care copilul s-a accidentat destul de grav, dar emoțiile, gândurile, și grija nemărginită atunci când copilul a început școala…

Ce e captivant în acest roman?

Captivant și frumos este modul în care ne sunt descrise gândurile, temerile și iubirea, trăite prin prisma unui bărbat, cum se transformă dintr-un imatur într-un bărbat echilibrat și grijuliu și cu mai multă iubire și siguranță de dăruit, fără să se simtă împovărat de toate acestea și fără facă prea mare caz fiind prins în grija pentru fiul său.

Alt motiv pentru care este captivant, este și modul subtil în care găsim povestită iubirea, exemplul și ghidul de viață pe care le găsim în familie, în părinții noștri și în modul în care ei ne cresc.

Dar și divorțul a cărui consecință este plătită de copii. Copii care se trezesc dintr-o dată dezorientați și fără un reper puternic, fără o bază cu rădăcini puternice de la care să pornească pe un drum în viață. Părinții vor reuși să-și refacă viețile, însă un copil rămâne cu aripile frânte acoperit de un înveliș superficial prin care unii reflectă veselie, iar alții o răzvrătire împotriva celor care i-au provocat acea imensă și dureroasă pierdere.

Copil și bărbat este un roman prin care autorul dezbracă complet sufletul unui bărbat, unui tătic care redescoperă viața și încearcă să descopere cum e să fii mămică și să piepteni părul zburlit al copilului, dacă e bine să îi dai la micul dejun spaghete verzi, dacă e bine să îl lași să asculte muzică rap pentru adulți, să pui mai presus de muncă îngrijirea și educația copilului, să știi ce să îi spui atunci când e trist…

Toate aceste transformări și lecții și nu numai le găsiți în acest roman dulce și ironic încearcă să ne ajute să facem diferența dintre un bărbat imatur și un bărbat ce devine tatăl imperfect de perfect și să îi înțelegem mai bine ca pe viitor să nu-i mai judecăm atât de aspru.

P.s. Nu știu de ce, dar acum după ce am terminat de citit acest roman care a fost mult peste așteptările mele, mă simt de parcă ”l-am prins pe Doamne-Doamne de un picior”…

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *